Met de steun van
Login Registreer

Dies Natalis - een verslag door Tatjana

Het 50-jarig bestaan van onze geliefde studentenvereniging Toeristika - dat is iets dat niet onopgemerkt voorbij kan gaan. Het startschot van dit jubileum werd gegeven op zaterdag 24 januari 2015. Locatie was Het Anker in Mechelen. Dresscode? Stadskledij!

Die avond was het tijd voor een gebeurtenis waar de huidige generatie Toeristikanen niet echt mee vertrouwd is: de Dies Natalis. Hiermee herdenken we het ontstaan van onze club, dus mag het allemaal een beetje formeler. Vandaar ook de verplichte dresscode. Het begon met een diner en aangepaste bieren. Vervolgens vond de gesloten cantus plaats in de oude officierenzaal van de brouwerij en deze werd geleid door niemand minder dan onze ere-praeses Guy (Biste) Verbist.

            

Zoals verwacht kan worden van een avond onder leiding van Biste, werden enkele vergeten gebruiken ingevoerd. Zo werd ter begin van de cantus uiteraard het clublied en het Io Vivat gezongen, maar ook nog het Gaudeamus Igitur, iets dat bij de recentere cantussen van Toeristika niet meer voorkomt.   

Van de aanwezigheid van vorige generaties Toeristikanen werd handig gebruik gemaakt in een poging de nieuwe garde enkele voor hen onbekende liedjes aan te leren. Al snel werd echter duidelijk dat dit niet op één – twee – drie geklonken is. Voor sommigen was het net iets te lang geleden en de maat van een liedje werd al eens vergeten. Gelukkig konden we steunen op een serieuze delegatie en na de nodige glazen Maneblusser werd het geheel al snel harmonieuzer. Er werd overigens gedronken uit bijpassende echte glazen, wat een meer dan aangename afwisseling was.

Dat de Maneblusser ook nog eens vlotjes binnengaat, werd duidelijk tijdens de fameuze estafettes. Gelukkig was de officierenzaal lang genoeg voor een wedstrijdje sneldrinken van 10 tegen 10. 

            

De eer om het laatste deel van deze spectaculaire cantus te leiden was weggelegd voor onze huidige praeses Ruth Goossens. Uiteindelijk mocht elke aanwezige prosenior ook nog enkele populaire liedjes uit “zijnen of haren tijd” aankondigen.

Met Biste terug aan de corona kregen we ook direct een demonstratie van hoe “Tunke” eigenlijk gezongen wordt, met bijhorende stoelbewegingen en al. Een hilarisch moment dat even voor verwarring zorgde. Waarschijnlijk niet zo’n goed idee voor de volgende cantus in de Friends, maar misschien wel het proberen waard? Foto’s daarvan kan je hier terugvinden.

Zoals het hoort werd de cantus afgesloten met een ingetogen stil moment en daarop de Salamander waar er veelvuldig gedronken werd op Toeristika, de kleuren, de aanwezige ouwzakken, den Boesj, …

Het was een memorabele avond, waar duidelijk werd dat Toeristika vriendschappen voor het leven heeft voortgebracht en de afwezigen ongelijk hadden!

Die “afwezigen van de avond” kunnen een deel van hun schade inhalen op de volgende activiteit, nl. het Galabal. Deze gaat door op 25 april en belooft een waar spektakel te zijn! Inschrijven, betalen en komen is dus de boodschap!

            

Geschreven door: Tatjana Swinnen (PR / Ab-actis 2009-2010; Ab-actis 2010-2011)

Jouw reactie


Typ deze reeks van rechts naar links

abor